pasica1024.jpg

Gradisce pri Vipavi
K A Ž I P O T
puscica.gif Gradišče nekoč in danes
puscica.gif Znamenitosti
puscica.gif Narava, šport, sprehodi


puscica.gif Društva in družbe
puscica.gif Foto galerija

puscica.gif Krajevna skupnost
puscica.gif D O M O V

                     Gradišče pri Vipavi nekoč in danes


Zgodovina
Vodovje
Kmetijstvo
Turizem
Arhitektura

Podnebje in rastje

Vipavska dolina je odprta proti zahodu, od koder prihajajo zmerni mediteranski vplivi z morja preko Soške doline in Goriške ravnine. Dolina je nekakšen zaliv, kjer se srečujejo vplivi morja in celine, zato ima svojevrstno podnebje. Zaradi ohlajanja zraka in močne kondenzacije vlage dobiva dolina razmeroma dovolj padavin, povprečna količina padavin je okrog 1600 mm letno. Padavin je največ spomladi in jeseni. Sneg se tu zadržuje le nekaj dni na leto, v višjem delu vasi tudi še enkrat več kot v nižjem delu. Gradišče je na severnem robu doline, kjer rahli vetriči preprečujejo nastanek slane in rose. Zelo škodljive so sicer zadnje slane v aprilu, teh pa na Gradišču ni, zato je ta kraj znan po zgodnjem sadju in zelenjavi.

Burja je posebna značilnost Vipavske doline. Najmočnejše sunke pokaže na Veternem polju med Vipavo in Podnanosom, Gradišče pa je stisnjeno ob vznožje Nanosa, tako da je v nekakšnem zavetju pred njo.

Pobočja so izpostavljena močnemu odnašanju prsti, zato so slabo rodovitna tla, ki jih pokrivajo senožeti, gmajne in degradirani gozdovi, ki imajo pa še subtropske značilnosti.

Med kulturnimi rastlinami so pomembna sadna drevesa: češnje, slive, hruške in jablane, dobro uspevajo tudi marelice in breskve. Med sredozemskimi rastlinami so znani smokovec, lovor, oljka, razširilo se je gojenje kakijev, na Gradišču je tudi murva, nemalo domačij pa že več kot sto let goji limone, mandarine in pomaranče, ki jih sicer v zimskem času preseli v veže – hodnik pri vhodu hiše.Za vsa vprašanja, mneja, predloge... pišite na:   gradisce@slog.net